Zwembad winterklaar maken

Uw zwembad winterklaar maken begint vaak wanneer de bladeren beginnen te vallen, de temperaturen beginnen te dalen en de zomerse zwemdagen ver weg beginnen te lijken. Het einde van de warme zomerdagen in uw zwembad komt binnenkort snel ten einde, maar wat doet u met uw zwembad tijdens de winter? Wij leggen uit hoe uw zwembad tijdens de koude maanden in topconditie blijft.

Laten we eerst beginnen met de vraag: waarom is uw zwembad winterklaar maken zo belangrijk?

Waarom uw zwembad winterklaar maken?

Het winterklaar maken van uw zwembad is van groot belang om schade te voorkomen. De koude wintertemperaturen en vorst kunnen het zwembadwater bevriezen, wat op lange termijn kan leiden tot barsten en scheuren in het zwembad en de leidingen.

Het winterklaar maken is tevens een slimme manier om de levensduur van uw zwembad te verlengen en de algehele onderhoudskosten en energiekosten te verminderen. Zo bespaart u geld en tijd! Begin daarom op tijd met het winterklaar maken van uw zwembad.

Wanneer is het verstandig om uw zwembad winterklaar te maken?

Wanneer mensen hun zwembad winterklaar maken, betekent het vaak dat het zwemseizoen ten einde komt. Maar wanneer is het eigenlijk het juiste moment om deze belangrijke stap te nemen? Wij raden u aan om uw zwembad op het winterseizoen voor te bereiden wanneer:

 • De temperaturen dalen: wanneer de watertemperatuur onder de 14°C zakt, raden wij aan om uw zwembad voor de koude periode klaar te maken. Zoals u eerder las, kunnen koude temperaturen en vorst schade veroorzaken.
 • De herfstbladeren beginnen te vallen: een ander belangrijk moment om te beginnen met het winterklaar maken van het zwembad is de herfstperiode. De vallende bladeren kunnen voor problemen zorgen, hierdoor is het winterklaar maken van het zwembad nog moeilijker.
 • De verwarming teveel energie verbruikt: wanneer de verwarming moeite heeft om het water op een temperatuur van boven de 14°C te houden, is het verstandig om uw zwembad voor te bereiden op de winter.

Wij helpen u graag om advies op maat te geven als het gaat om uw zwembad winterklaar maken !

Zwembad winterklaar maken in 6 stappen

Om uw zwembad optimaal te beschermen tegen de winterse weersinvloeden hebben we voor u een stappenplan opgesteld. Wanneer u dit stappenplan volgt, weet u zeker dat uw zwembad klaar is voor de winter.

Stap 1. Schoonmaken

De eerste stap om een winterklaar zwembad te creëren is om alles goed schoon te maken. Verwijder eerst al het speelgoed en losse onderdelen, zoals trappen. Verwijder daarna bladeren, plastic en alles wat op of in het water drijft. Reinig de filters en pak uw zwembadstofzuiger om de bodem van uw zwembad schoon te maken. Hoe schoner uw zwembad is, hoe kleiner de kans op algen.

Stap 2. Creëer een goede waterbalans

Zorg ervoor dat het zwembadwater tijdens de winter de juiste pH-waarde heeft. In deze periode ontstaan er continu veranderingen in uw zwembad. Dit komt onder andere doordat er water verdampt en verschillende temperaturen ontstaan. De pH- en chloorwaardes kunnen hierdoor afwijken/veranderen, waardoor de kans op algen groeit.

Voor meer informatie over de ideale pH-waarde: Hoe zorg ik voor de ideale pH-waarde in mijn zwembad?

Stap 3. Zorg voor een goed waterpeil

Tijdens het winterklaar maken van uw zwembad is het belangrijk dat u het waterpeil tot onder de inbouwdelen verlaagt. Dit beschermt de inbouwdelen, zoals skimmers en inspuiters, tegen vorst en voorkomt dat ze gaan scheuren of gaan lekken. Wij raden daarom aan om het water tot onder de bovenste inspuiter en skimmer te pompen en rubberen stoppers te plaatsen.

Stap 4. Maak uw installatie winterklaar

Naast de skimmers en inspuiters, is het belangrijk dat uw installatie winterklaar wordt gemaakt. Dit doet u door al het water uit de filterpompen te halen. Hierna koppelt u de automatische chloordosering of het zoutsysteem af, ook wel de techniekinstallatie. Dit doet u in de volgende stappen:

 1. Ontkoppel de kraan en de pomp.
 2. Verwijder alle O-ringen.
 3. Tap het filtervat af.
 4. Vervang het filtermedium (vaak doet u dit na 5 jaar).
 5. Tap de drukmeter en zwembadverwarming af.
 6. Blaas alle losgekoppelde leidingen droog.

Stap 5. Voeg winterdrijvers en overwinteringsvloeistof toe

Om uw zwembad nog beter te beschermen is het verstandig om winterdrijvers te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het water kan uitzetten en de druk van het bevroren water opvangt. Daarna raden wij aan om overwinteringsvloeistof te gebruiken. Deze vloeistof bevat stabilisatoren om het water in uw zwembad voor een langere tijd stabiel te houden.

Stap 6. Plaats een zwembadafdekking

Bevestig vervolgens een winterafdekking over het zwembad om bladeren en vuil buiten te houden. Een afdekking is ideaal om geen licht door te laten, hierdoor groeien er minder of geen algen in uw zwembad. Controleer regelmatig of er geen overtollig water en vuil op de afdekking ligt, zo voorkomt u beschadigingen aan uw afdekking tijdens het winterklaar maken van het zwembad. Welke producten heeft u nodig? We hebben al wat producten genoemd die u nodig heeft voor een winterklaar zwembad, maar we zetten hieronder alle nodige producten nog even voor u op een rij.

 • Zwembad stofzuiger
 • Schepnet
 • Chloortabletten
 • Rubberen stoppers
 • Winterdrijvers
 • Overwinteringsvloeistof
 • Winterafdekking

Tot slot

Het winterklaar maken van uw zwembad mag dan misschien wat tijd en inspanning kosten, maar het is absoluut de moeite waard om de levensduur van uw zwembad te verlengen en toekomstige problemen te voorkomen. Wanneer u voor elke winter de juiste stappen volgt, kunt u optimaal blijven genieten van uw zwembad. Voordat u het weet is het zwemseizoen weer aangebroken en kunt u heerlijk zwemmen in uw eigen zwembad.

Ottolaan 9
9207 JP Drachten
T +31 (0) 512-550130
info@reviszwembaden.nl

Maandag - vrijdag: op afspraak
Zaterdag: uitsluitend op afspraak