Vergunning nodig voor een zwembad in de tuin?

Voor u begint met het bouwen van een zwembad in uw tuin, is het belangrijk om te weten of u hiervoor een vergunning nodig heeft. Een zwembad in de tuin is voor de meeste mensen namelijk een droom die uitkomt. Maar het is belangrijk te voorkomen dat deze droom wordt verstoord door wet- en regelgeving.

In de meeste gevallen kunt u in Nederland een zwembad gelukkig vergunningsvrij in uw tuin bouwen! Benieuwd waar u op moet letten? We vertellen u er alles over!

Vergunning zwembad

Een zwembad in de tuin, met of zonder vergunning?

Het liefst wilt u natuurlijk zonder gedoe een zwembad aanleggen. Gelukkig is het sinds 2010 een stuk makkelijker om vergunningsvrij een zwembad te laten bouwen. Vroeger moest men verschillende vergunningen aanvragen, namelijk een bouwvergunning, sloopvergunning en milieuvergunning.

Sinds 2010 zijn al deze vergunningen samengevoegd tot één enkele algemene omgevingsvergunning. Bovendien zijn de mogelijkheden om vergunningsvrij een zwembad te bouwen aanzienlijk verruimd. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel u mogelijk geen vergunning nodig heeft, u nog steeds verplicht kunt zijn om een melding te doen, afhankelijk van de regels in uw gemeente.

Vergunningsvrij een zwembad in de tuin bouwen

In de meeste gevallen kunt u tegenwoordig vergunningsvrij een zwembad in uw tuin laten bouwen. U heeft geen vergunning nodig onder de volgende voorwaarden:

  • U plaatst het zwembad binnen een straal van 30 bij uw woning;
  • U plaatst geen overkapping bij het zwembad;
  • Uw woning is geen monumentaal pand;
  • U laat geen beschermde bomen/planten uit uw tuin verwijderen voor de bouw.

Het is dus belangrijk dat u rekening houdt met de afstand tussen uw woning en het zwembad. En ook mag het zwembad niet te dicht op de perceelsgrens gebouwd worden. Tot slot is het belangrijk dat u rekening houdt met het bestemmingsplan van uw gemeente. Wilt u voor de realisatie van het zwembad aanpassingen doen aan uw erf (bijvoorbeeld het verwijderen van een boom die in het bestemmingsplan is opgenomen)? Dan dient u dit ook voor u begint met de bouw te overleggen met uw gemeente.

Een zwembad met overkapping zonder vergunning

Wilt u een overkapping bij uw zwembad? U kan een bestaande schuur of overkapping gebruiken als poolhouse. Het is echter niet toegestaan om zonder vergunning een overkapping bij het zwembad te bouwen. Wilt u toch een bijgebouw of overkapping bouwen bij uw zwembad? Dan zal u eerst een vergunning moeten aanvragen bij uw gemeente. Hoe dit precies in zijn werk gaat verschilt per gemeente.

Doe een online vergunningcheck

In sommige gebieden is er sprake van afwijkende regelgeving. Het is daarom verstandig om voor u begint met de bouw te controleren wat voor regelgeving er van toepassing is binnen uw gemeente.

Wilt u zeker weten dat u aan alle voorwaarden voldoet en er geen sprake is van afwijkende regelgeving? Dan kunt u dit gemakkelijk nagaan via https://omgevingsloket.nl/. Hier kunt u gratis een vergunningcheck doen. Zo weet u zeker dat u aan de wet- en regelgeving uit uw omgeving voldoet en u zorgeloos vergunningsvrij een zwembad in uw tuin kunt laten bouwen.

Heeft u toch een vergunning nodig?

Voldoen uw plannen niet aan bovenstaande voorwaarden om vergunningvrij een zwembad te bouwen of komt uit de vergunningcheck dat u toch een vergunning nodig heeft? Bespreek uw plannen met de zwembadbouwer zoals bijvoorbeeld Revis Zwembaden. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u informeren over alle aspecten waar u rekening mee moet houden en aan moet denken. Zo zal uw vergunningaanvraag en bouw van uw zwembad zo soepel mogelijk verlopen.

Offerte ontvangen voor uw vergunningvrije zwembad

Kunt u met uw plannen vergunningsvrij een zwembad laten plaatsen? Bij Revis Zwembaden helpen wij u graag verder. Vraag een vrijblijvende offerte aan via onze contactpagina voor uw droomzwembad! Door onze jarenlange ervaring vertalen wij al uw wensen naar een concreet plan. Wij helpen u graag met het bouwen van een zwembad in uw tuin, vergunningsvrij of met vergunning!

Ottolaan 9
9207 JP Drachten
T +31 (0) 512-550130
info@reviszwembaden.nl

Maandag - vrijdag: op afspraak
Zaterdag: uitsluitend op afspraak