Hoeveel chloor moet in uw zwembad?

Een kristalhelder zwembad met sprankelend water is de droom van elke zwembadeigenaar. Het bereiken en behouden van die droom vereist echter enige kennis over de juiste chloordosering. Het toevoegen van de juiste hoeveelheid chloor aan jouw zwembad is cruciaal om een gezonde en veilige zwemomgeving te behouden. In deze blog geven we antwoord op de vraag: "Hoeveel chloor moet je in jouw zwembad gebruiken?"

Vergunning zwembad

Waarom is chloor belangrijk in zwembaden?

Chloor is een onmisbaar desinfectiemiddel voor zwembaden. Het speelt een cruciale rol in het doden van bacteriën, virussen en algen die zich in het water kunnen ophopen. Dit zorgt voor helder, schoon en veilig zwemwater. Chloor doodt ook organisch materiaal, zoals huidoliën en zweet, waardoor troebelheid en geuren worden verminderd.

Hoe de hoeveelheid chloor berekenen

Het berekenen van de juiste hoeveelheid chloor voor jouw zwembad kan verwarrend lijken, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Om te beginnen, moet je het volume van jouw zwembad weten. Dit kan meestal worden bepaald aan de hand van de lengte, breedte, diepte en vorm van het zwembad.

Met deze informatie kan je online chloorcalculators of formules gebruiken om de benodigde hoeveelheid chloor te bepalen. Het is belangrijk om te weten welk type chloorproduct je gebruikt en het percentage actief chloor in dat product, omdat dit van invloed is op de dosering. Door de berekende hoeveelheid chloor toe te voegen en regelmatig te controleren, kan je ervoor zorgen dat het zwembadwater altijd in topconditie is.

Soorten chloorproducten

Er zijn verschillende vormen van chloorproducten die je in jouw zwembad kan gebruiken, waaronder chloortabletten, chloorgranulaat en chloorpoeder. Elk van deze producten heeft zijn eigen doseringsrichtlijnen en eigenschappen.

Chloortabletten

Deze zijn handig in gebruik en lossen langzaam op in het water. De meeste chloortabletten bevatten ongeveer 90% actief chloor. De dosering varieert, maar meestal wordt één tablet per week per 10.000 liter water aanbevolen.

Chloorgranulaat

Dit is een snel oplossend chloorproduct. De dosering is afhankelijk van het merk en type, maar doorgaans wordt ongeveer 30-60 gram granulaat per 10.000 liter water aanbevolen.

Chloorpoeder

Chloorpoeder heeft een vergelijkbare toepassing als granulaat, maar de dosering kan variëren. Over het algemeen wordt 15-30 gram poeder per 10.000 liter water aanbevolen.

Chloorshock

Chloorshock, ook bekend als superchlorering, is een krachtige vorm van chloor die wordt gebruikt om snel en effectief hoge chloorwaarden te herstellen of om organische verontreinigingen te elimineren. De dosering voor chloorshock varieert sterk afhankelijk van de specifieke situatie en de mate van vervuiling, maar het is meestal een eenmalige toepassing die in grotere hoeveelheden wordt gebruikt dan de reguliere chloorproducten. Hier leest je alles over het gebruik van choorlshock in jouw zwembad

Het is essentieel om de instructies van de fabrikant te volgen en de juiste dosering te gebruiken om over- of onderdosering te voorkomen.

De eerste toevoeging van chloor

Wanneer je een nieuw zwembad vult of het zwembad na een lange winterstop heropent, is de initiële chloorbehandeling van groot belang. De hoeveelheid chloor die je aan het begin moet toevoegen, hangt af van de grootte van het zwembad. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 2-4 ppm (parts per million) chloor in het zwembad te hebben bij de eerste behandeling. Dit kan variëren afhankelijk van de fabrikant en het type chloor dat je gebruikt.

Onderhoudsdosering van chloor

Na de initiële chloorbehandeling is het belangrijk om regelmatig chloor aan het zwembad toe te voegen om het chloorgehalte binnen het aanbevolen bereik te houden. Dit bereik ligt meestal tussen 1-3 ppm, maar het kan variëren op basis van jouw specifieke zwembadomstandigheden.

De frequentie van chloor toevoegen hangt af van verschillende factoren, waaronder de watertemperatuur, het zwemseizoen en het gebruik van jouw zwembad. In de zomer, wanneer de temperaturen hoger zijn en er meer mensen in het zwembad zwemmen, kan het nodig zijn om vaker chloor toe te voegen. Meer weten over de ideale temperatuur van jouw zwembad? Lees het hier. 

Een handige vuistregel is om wekelijks het chloorgehalte te controleren en aan te passen indien nodig. Hiervoor kan je chloorteststrips of een digitale chloormeter gebruiken. Als het chloorgehalte te laag is, voeg dan meer chloor toe volgens de aanbevolen dosering.

Het belang van pH-balans

Naast het chloorgehalte is de pH-balans van het zwembadwater ook van groot belang. De pH-waarde bepaalt hoe zuur of basisch het water is. Een goed pH-bereik ligt meestal tussen 7,2 en 7,8. Als de pH-waarde te hoog is, kan chloor minder effectief worden, terwijl bij een te lage pH-waarde het water corrosief kan worden.

Je kan pH-verhogers of -verlagers gebruiken om de pH-waarde aan te passen. Het is essentieel om de pH-waarde regelmatig te controleren en aan te passen om de optimale werking van chloor te garanderen. Meer over de pH-waarde van het zwembadwater leest je hier.

Veiligheidstips voor het gebruik van chloor

Bij het werken met chloor is veiligheid de hoogste prioriteit. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidstips:

  • Draag altijd beschermende handschoenen en oogbescherming bij het hanteren van chloorproducten.
  • Voeg nooit water aan chloor toe; voeg altijd chloor aan water toe om spatten en gevaarlijke reacties te voorkomen.
  • Bewaar chloorproducten op een koele, droge plaats, buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  • Volg de instructies van de fabrikant. Overdosering kan gevaarlijk zijn.
  • Laat nooit chloorproducten mengen met andere chemicaliën, aangezien dit gevaarlijke reacties kan veroorzaken.

Het handhaven van de juiste chloordosering en pH-balans in het zwembad is essentieel voor een veilige en aangename zwemervaring. Door de juiste hoeveelheid chloor toe te voegen en regelmatig te onderhouden, kan je genieten van een helder, schoon zwembad het hele seizoen door. Vergeet niet om de instructies van de fabrikant te volgen en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen voor een zorgeloze zwemervaring.

Ottolaan 9
9207 JP Drachten
T +31 (0) 512-550130
info@reviszwembaden.nl

Maandag - vrijdag: op afspraak
Zaterdag: uitsluitend op afspraak