Wat moet de temperatuur van mijn zwembadwater eigenlijk zijn?

In de zomer kan het heerlijk zijn om een verfrissende duik te nemen in uw eigen zwembad, gezellig met vrienden of helemaal in de privacy van uw eigen tuin. Het probleem dat vooral nieuwe zwembadeigenaren ondervinden, is dat het lastig kan zijn om te bepalen hoe warm het water eigenlijk moet zijn.

Want een koud bad kan in het begin wel aanvoelen als een weldaad voor uw oververhitte lichaam, maar zodra uw huid blauw en onderkoeld begint te raken, is het wel genoeg geweest.

Helaas kennen we dit in Nederland maar al te goed: de zomers mogen steeds heter worden, maar echt lekker warm zal ons zwemwater nooit zomaar zijn. Daarom is verwarmen noodzakelijk. Maar tot welke temperatuur moet uw zwembad dan verwarmd worden? En wat ís dan die ideale temperatuur waarbij we niet langer na enkele minuten beginnen te klappertanden?

Temperatuur zwembadwater

Wat is de ideale temperatuur voor uw zwembadwater?

De ideale temperatuur voor een buitenzwembad ligt tussen de 25 en 28 graden Celsius, zo’n 10 graden onder de gewone lichaamstemperatuur. Dit is anders dan wanneer we een warm bad nemen. In een zwembad wordt meestal actief gezwommen, wat automatisch al meer energie kost en waardoor u opwarmt.

“Tussen de 25 en 28 graden” is echter nog erg breed. Laten we het zo stellen: trekt u graag baantjes of bent u een actieve zwemmer die graag een balletje overslaat in het water? Dan is 25 graden vaak goed genoeg. Wilt u eerder relaxt in het water liggen niksen? Dan zult u het bij temperaturen lager dan 27 à 28 graden toch snel koud krijgen.

De ideale zwemwatertemperatuur voor jonge kinderen en ouderen

Voor een paar groepen mensen moet de zwembadtemperatuur toch wel echt een stukje hoger liggen. Hierbij gaat het om jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gesteldheid.

Baby’s raken erg snel onderkoeld. Voor hen is een temperatuur van circa 32 à 33 graden een must. Daarbij wordt wel aanbevolen om niet langer dan een uur in het water te blijven, omdat ze anders alsnog te veel warmte kwijtraken. Peuters (tussen de 1 en 3 jaar oud) mogen bij temperaturen tussen de 30 en 33 graden gaan zwemmen, maar ook niet te lang.

Ouderen en invaliden gedijen het beste bij vergelijkbare temperaturen tussen de 30 en 32 graden, omdat zij gemiddeld minder actief zijn en dus minder goed in staat om zichzelf warm te houden. Tot slot geldt hetzelfde voor mensen met een zwakke gesteldheid, die extra energie kwijt zijn aan lichamelijke processen.

Mag het water ook warmer zijn dan aanbevolen?

Als zwemwater warmer is dan de aanbevolen temperaturen, is het belangrijk om hier niet te actief in te gaan zwemmen. Dit water is bijvoorbeeld niet geschikt voor inspannende activiteiten die er normaal gesproken voor zouden zorgen dat u zou gaan zweten. In dat geval kunt u uw lichaamswarmte namelijk niet kwijt, waardoor u oververhit kunt raken.

Een extra reden om uw zwembad niet meer te verwarmen dan noodzakelijk, is omdat de kosten anders flink kunnen oplopen. Dit wilt u natuurlijk ook voorkomen, want anders voelt het zwemmen in een lekker warm bad toch opeens iets minder aangenaam.

En is het ook veilig om in kouder water te zwemmen?

Zwembadwater mag wel iets kouder zijn dan de ideaaltemperatuur van 25 à 28 graden, maar niet teveel. Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!

Waarom een zwembad altijd gevuld moet worden met koud water

Omdat zwembadwater niet te koud mag zijn wanneer u erin gaat zwemmen, kan het aanlokkelijk lijken om het zwembad direct te vullen met heet water. Dat is echter níet de bedoeling, en daarvoor zijn twee redenen.

Ten eerste willen er nog weleens bacteriën en andere ziekteverwekkers in warmwatervoorzieningen zoals tuinslangen sluimeren. Als die dan in het zwembad terechtkomen, krijgen ze daar uitgebreid de kans om zich in het lekker warme water te vermenigvuldigen. Dit water is dus niet schoon!

Ten tweede kunnen sommige zwembaden beschadigd raken als ze direct in contact komen met heet water. Waarschijnlijk was u al niet van plan om hiervoor kokend water te gebruiken, maar ook lagere temperaturen warm water kunnen al schade aanrichten.

In conclusie: om ziekteverwekkers en schade te voorkomen, vult u een zwembad altijd met koud water. Maar dan? Dan is het water koud, en de Nederlandse zon zal het niet snel tot aangename temperaturen opwarmen. Dan is de vraag:

Hoe kan ik mijn zwembad op temperatuur brengen?

Om koud zwemwater op temperatuur te brengen, is een zwembadverwarming eigenlijk onmisbaar. De zwembadverwarmingen die u bij Revis kunt aanschaffen, zijn bruikbaar bij buitentemperaturen vanaf 15 graden. Zo warmt uw zwembad niet alleen een stuk sneller op naar een fijne temperatuur, maar kunt u ook nog eens het zwemseizoen verlengen!

Enkele populaire methodes om een zwembad te verwarmen, zijn de warmtepomp en de warmtewisselaar. Bij meer ruimte kunt u ook gebruikmaken van zonnecollectoren, voor een extra duurzame verwarmingsoptie. Voor meer informatie neemt u het beste contact met ons op, zodat we u advies kunnen geven over uw specifieke situatie.

Hoe kan ik mijn zwemwater op temperatuur houden?

Wanneer uw zwembad eenmaal de ideale temperatuur heeft bereikt, wilt u het ook zo min mogelijk moeten blijven verwarmen. Daarom is het verstandig om meteen te investeren in een goede zwembadafdekking, die u ’s nachts kunt afsluiten om te voorkomen dat de warmte het zwembad verlaat.

De ideale zwembadtemperatuur: in conclusie

We hopen u met dit artikel meer te hebben bijgebracht over het belang van de ideale watertemperatuur voor uw zwembad, en hoe u die kunt bereiken. Wilt u vooral nog eens aan de kernboodschap van dit artikel herinnerd worden? Daar helpen we u graag bij, met deze korte samenvatting.

De ideale temperatuur voor uw buitenzwembad? 25 à 28 graden. Moeten er baby’s of ouderen in het water zwemmen? Dan liever 31 à 33 graden.

Zwemmen in kouder water kan zolang u actief genoeg bezig bent, anders kan dit leiden tot onderkoeling. Zwemmen in warmer water kan ook, zolang u niet van plan bent zich in te spannen – anders bestaat juist het risico op oververhitting.

Bovenal: let altijd op hoe u zichzelf voelt in het water, dan zult u over het algemeen goed zitten. Uw lichaam vertelt u wat u moet weten, de thermometer helpt u vervolgens bij het bepalen van úw ideale temperatuur.

Ottolaan 9
9207 JP Drachten
T +31 (0) 512-550130
info@reviszwembaden.nl

Maandag - vrijdag: op afspraak
Zaterdag: uitsluitend op afspraak