Hoe zorg ik voor de ideale pH-waarde in mijn zwembad?

Een juiste pH-waarde van uw zwembad is essentieel om echt van het zwemmen te kunnen genieten. Hiervoor moet u alleen wel weten wát de ideale pH-waarde is, hoe u deze kunt checken én hoe u deze vervolgens kunt verhogen of verlagen, zodat hij weer op peil is. In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen. Zo staat Revis Zwembaden u niet alleen bij bij de aanleg van uw zwembad, maar ook bij alle vraagstukken die u mogelijk heeft ná dat moment!

Laten we beginnen bij het begin, namelijk met de vraag: wat ís de pH-waarde van uw zwembad nu eigenlijk?

pH-waarde zwembad

Wat houdt de pH-waarde in?

De pH-waarde staat voor de zuurtegraad, die wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 14. Daarbij is een waarde van 7 neutraal, een waarde lager dan 7 zuur en een waarde hoger dan 7 basisch. Ter vergelijking: de pH van citroenzuur is 2, en de pH van ammoniak 11. Gewoon water is dan weer perfect neutraal, met een waarde van 7.

Wat is de ideale pH-waarde voor een zwembad?

De optimale pH-waarde voor een zwembad ligt tussen de 7,2 en de 7,6. Deze is dus niet perfect neutraal, maar enigszins basisch. Een deel van de reden hiervoor is dat chloor het best werkt bij een pH-waarde van 7,4. Verder is deze zuurtegraad niet schadelijk voor de huid, wat natuurlijk het belangrijkst is als het op zwemwater aankomt.

Wat merk ik als de pH van mijn zwembad te laag is?

Een zwembad neemt u ter ontspanning, om bijvoorbeeld na een lange werkdag in te ontspannen. Het laatste wat u wilt is dat u onnodig veel werk heeft aan het onderhoud van het water. Zorg daarom dat de pH-waarde altijd binnen de juiste waarden zit. Is deze waarde te laag, dan kunt u last krijgen van vervelende effecten, zoals:

  • Tijdens het zwemmen kan uw huid gaan jeuken.
  • U krijgt last van rode ogen.
  • De algengroei neemt sterk toe.

Als uw zwembad corrosiegevoelige materialen zou bevatten, zou de hoge zuurtegraad bovendien aan de betegeling en andere materialen onderdelen kunnen gaan vreten. Dan zou uw water ook bruin kunnen worden van de roest.

Met de zwembaden van Revis Zwembaden heeft u dit probleem in ieder geval níet, omdat wij alleen met polypropyleen, HDPE en inox werken. Deze kunststoffen corroderen namelijk niet, waardoor u in ieder geval op dat vlak weer een zorg minder heeft!

Wat merk ik als de pH van mijn zwembad te hoog is?

Eigenlijk iedereen is zich er wel van bewust dat zuur schadelijk is, maar het water in uw zwembad mag ook niet te basisch zijn. Dat kan namelijk weer andere vervelende problemen met zich meebrengen die uw zwemplezier bederven. Als de pH van uw zwembad te hoog is (> 7,6), kunt u onder andere last krijgen van het volgende:

  • Ook hierbij krijgt u last van rode ogen.
  • Er treedt kalkafzetting op, waardoor filters en pompen minder goed werken.
  • De kalkafzetting uit zich als een vieze, zwarte rand langs de waterlijn.

Uiteindelijk zorgt zwembadwater met een basische pH er uiteindelijk voor dat uw zwembad vervuild begint te raken. Zand en stofjes worden niet meer goed gefilterd en gaan in het water drijven, en door het kalk ziet uw zwembad er daarbij simpelweg vies uit. Tel daar nog eens de prikkende ogen bij op en u begrijpt het al: ook een te hoge pH-waarde moet zeker worden opgelost!

Maar hoe komt dat dan, dat de pH-waarde steeds stijgt en daalt? Daar gaan we het in het volgende gedeelte verder over hebben.

Welke invloeden van buitenaf hebben invloed op de zwembad pH-waarde?

Helaas kan de zwembad pH-waarde door veel verschillende factoren worden beïnvloed. Zo kan deze waarde dalen (wat betekent dat het water zuurder wordt) door:

  • Zure regen.
  • Een temperatuurdaling.
  • Het toevoegen van leidingwater, aangezien dat neutraler is dan het enigszins basische zwembadwater.
  • De toevoeging van bepaalde pH-verlagende middelen.

De andere kant op kan het water ook té basisch worden door:

  • Een temperatuurstijging, en de algengroei die dit met zich kan meebrengen.
  • Organisch afval dat in het water valt.
  • Het toevoegen van sterke chloorproducten of pH-verhogende producten.

Deze factoren tezamen betekenen dat de pH-waarde van uw zwembad door het jaar heen kan wisselen. Nu zult u er in de winter misschien niet per se zin in hebben om een lekkere duik te nemen, maar in het voorjaar kan het zwembad toch beginnen te lonken.

Om nare klachten te voorkomen, zouden we u toch willen aanraden om het zekere voor het onzekere te nemen en uw zwembad eerst te testen voordat u erin springt.

Auteur: Rene de Vries, eigenaar Revis zwembaden

Wat betekent de pH van mijn zwembad voor chloorwaardes?

Een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 is vereist voor een goede werking van het chloor in uw zwembad. Wat er anders gebeurt:

  • Bij een te lage pH-waarde lost het chloor zeer snel op, waardoor u het constant aan het water moet blijven toevoegen om een schoon zwembad te behouden
  • Bij een te hoge pH-waarde werkt het chloor simpelweg niet goed meer, waardoor u óók veel extra chloor nodig heeft.

Hoe u het ook wendt of keert, een te hoge of te lage pH-waarde betekent uiteindelijk dat u ook veel meer chloor nodig heeft – en dat is prijzig. Alleen al daarom is het belangrijk om de pH-waarde van uw zwembad op peil te houden.

 

Wel belangrijk om te weten, is dat het toevoegen van chloor de pH-waarde juist kan doen stijgen. Dit betekent dat u pas na dit moment een goed beeld heeft van de daadwerkelijke waarde. Het is dus aan te raden de pH-waarde na het toedienen van chloor opnieuw te meten. Zo weet u zeker dat het water de juiste pH-waarde heeft wanneer u erin gaat zwemmen.

Hoe controleer ik de pH-waarde van mijn zwemwater?

De pH-waarde van uw zwembad kunt u controleren met behulp van een pH-meter. Deze apparaten geven echter alleen een goed beeld van de waarde wanneer u op het juiste moment meet. Zorg er daarom voor dat u zich aan de volgende regels houdt:

  • Begin pas met meten als het zwembadwater op temperatuur is, aangezien temperatuurstijgingen en -dalingen de pH-waarde kunnen veranderen.
  • Stem de meting direct af met een chloortest, zodat u direct weet of er ook chloor aan het water toegevoegd moet worden (aangezien dit de pH-waarde verhoogt).

- Meet in ieder geval één keer per week voor zolang het zwemseizoen aanhoudt.

De pH-waarde van het zwembad verlagen

Is de pH-waarde van uw zwembad te hoog, zoals uit de test is gebleken? Dan kunt u deze verlagen met speciale pH verlagers. Doordat deze producten speciaal zijn ontworpen om de pH van uw zwembad te verlagen, kunt u er zeker van zijn dat ze geen negatief effect hebben op de gezondheid.

De pH-waarde van het zwembad verhogen

Is de pH-waarde van uw zwembad juist te laag, ook na eventuele toevoeging van extra chloor (indien dit nodig is gebleken)? Dan kunt u deze ook weer verhogen met speciale pH verhogende producten.

Bestaat er ook een eenvoudigere manier om de pH-waarde op peil te houden?

Nu kunt u een pH-meter gebruiken om de waarden te meten en vervolgens handmatig aanpassingen doen met een pH verhogend of verlagend product, maar dat hoeft niet! Er bestaan namelijk ook automatische systemen die de pH- en chloorgehaltes in het water meten en waar nodig chemicaliën toevoegen aan het water. Zo heeft u hier geen omkijken meer naar!

Natuurlijk zijn deze opties iets prijziger, maar dan heeft u er ook wat aan. Bovendien zijn deze apparaten zo afgesteld dat de waarden altijd goed zijn. Dat betekent: geen trial-and-error, geen irritatie en geen aanslag meer.

Tot slot

We hebben in dit artikel besproken wat de pH-waarde inhoudt, waarom deze zo belangrijk is voor uw zwembad én hoe u deze terugbrengt naar het juiste niveau. Mocht u echter meer vragen hebben, oplossingen zoeken, of zelf een zwembad in de tuin willen, dan adviseren we u daar graag over. Zo zorgen we er samen voor dat u vooral heerlijk kunt genieten van het zwemmen, zonder zorgen over de pH-waarde van uw zwembad.

Ottolaan 9
9207 JP Drachten
T +31 (0) 512-550130
info@reviszwembaden.nl

Maandag - vrijdag: op afspraak
Zaterdag: uitsluitend op afspraak